Ebi to Yasai no Gomaae – Krevety se zeleninou a sezamem

Předrkmy 20 minut Obtížnost 2 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Ebi to Yasai no Gomaae, tedy krevety se zeleninou a sezamovou omáčkou, jsou skvělým tipem na nápaditý předkrm či prostě mňamku, pokud vás honí mlsná. Příprava je rychlá a jednoduchá, takže ji hravě zvládnou i ti, kteří s japonskou kuchyní teprve začínají. A pokud jste milovníky mořských plodů, nemůže vám Ebi to Yasai no Gamaae nezachutnat :-).

POSTUP PŘÍPRAVY:

Ze všeho nejdříve si namočíme sušenou houbu shiitake, aby změkla a dala se pak snáze krájet. Stačit by měla zhruba půlhodinka.

Krevety důkladně očistíme a oloupeme a krátce je blanšírujeme (= spaříme v horké vodě).
Fazolky omyjeme a zbavíme vláken (případně můžeme odkrojit konce), mrkev oloupeme a nakrájíme na širší julienne proužky, dlouhé zhruba 3 cm.
Změklé houby shiitake osušíme, nakrájíme na 3 až 4 mm tenké plátky a jemně je pomačkáme, abychom je zbavili přebytečné vody.
Na vhodné pánvi bez oleje opražíme při střední teplotě sezamová semínka (měla by mít zlato-hnědou barvu) a po té je dáme stranou vychladnout.
Fazolky, mrkev a houbu také lehce spaříme, aby byly příjemnější na skus.
Vychladlá semínka přemístíme do mixovací nádoby, přidáme sladkou sójovou omáčku a společně rozmixujeme ideálně tyčovým mixérem. Postupně přiléváme rostlinný olej, dokud omáčka nezíská hladkou konzistenci.
Krevety, zeleninu a shiitake navrstvíme na talíři nebo do mělčí misky a zalijeme připravenou sezamovou omáčkou.
Pak už nezbývá, než popřát opravdu dobrou chuť!

Postup