Gomoku Takikomi gohan – Kuře se zeleninou a rýží

Hlavní jídla 40 minut Obtížnost 3 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Pokud zvolíte kvalitní rýži, stačí pár ingrediencí a za chvilku můžete podávat lahodný, vydatný a rychlý pokrm. A to je právě případ receptu Gomoku Takikomi gohan, tedy kuřecího masa se zeleninou a rýží. Pokud jste variantu s bílou ředkví a houbami shiitake ještě nevyzkoušeli, rozhodně vám ji doporučujeme.

Postup přípravy:

Ze všeho nejdříve si namočíme sušenou houbu shiitake, aby změkla a dala se pak snáze krájet. Stačit by měla zhruba půlhodinka.

Rýži Yume Nishiki odměříme a důkladně propláchneme. Japonci jsou v přípravě rýže skutečnými mistry a jedním z důvodů je právě dostatečné propláchnutí rýže před uvařením. Omytou rýži slijeme a necháme okapat.

Kuřecí maso nakrájíme na menší kostky. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenčí proužky. Stejným způsobem zpracujeme také bílou ředkev. Pokud už shiitake dostatečně nasákla vodu, osušíme ji a nakrájíme taktéž na proužky.

Připravíme si zálivku - jednoduše smícháme vývar s wok omáčkou Kikkoman.

Na vhodné pánvi rozehřejeme olej a prudce osmažíme kousky kuřecích stehen. Přidáme mrkev, ředkev a shiitake a vše zalijeme připravenou zálivkou. Společně dusíme, dokud zelenina nezměkne. Pokud je třeba, můžeme přilít trochu vývaru, aby se směs nepřipalovala.

Okapanou rýži přesuneme do parního hrnce nebo do rýžovaru a zalijeme ji zhruba 1,5 násobkem studené vody. Hned také přidáme směs masa se zeleninou a houbami a vše promícháme. Vaříme společně do změknutí rýže. V rýžovaru to zabere přibližně 30 minut.

A máme hotovo! Voňavou horkou směs rýže, masa a zeleniny servírujeme ideálně v hluboké misce. Jarní fazolky omyjeme a zbavíme konců a položíme je na rýži. Pokud zrovna fazolky nemáme k dispozici, můžeme je nahradit i natí jarní cibulky. Na závěr směs jemně posypeme řasou Nori, kterou jsme předtím nakrájeli nebo nastříhali na tenké proužky.

Dobrou chuť!

Postup