Gomoku Yasai irini – Japonská dušená zelenina

Předrkmy 50 minut Obtížnost 2 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Gomoku Yasai irini, tedy dušená zelenina v japonském stylu, je vynikající netradiční přílohou, svačinkou, chuťovkou, předkrmem - prostě chutnou součástí jakéhokoliv menu. Při použití zeleninového vývaru je čistě bezmasá, potěší tedy i ty, kteří masitým pokrmům neholdují.

Příprava Gomoku Yasai irini je, jako u většiny japonských pokrmů, snadná a zvládne ji i méně zkušený kuchař. Pokud tedy tápete, čím ozvláštnit jídelníček, doporučujeme vyzkoušet!

POSTUP PŘÍPRAVY:

Nejdříve, dokonce den předem - přes noc, si namočíme houby shiitake do studené vody, kam přidáme jednu polévkovou lžíci cukru krupice. Houby díky tomu krásně zvláční a získají jemně nasládlou chuť. Pak jdeme v klidu spát, zbytek necháme na zítřek :-).

Druhý den slijeme namočené houby. Pozor, 100 ml vody si schováme na pozdější použití! Z osušených hub odřízneme nožičky a kloboučky rozkrojíme na čtvrtiny.

Bambusové výhonky přivedeme k varu v malém množství vody, následně rychle propláchneme ve studené vodě, aby se dále nevařily, a přecedíme. Výhonky překrojíme na středně velké kousky - ani ne malé, ani ne příliš velké, zkrátka akorát do úst.

Cukrové lusky očistíme a spaříme v horké vodě.

Mrkev a černý kořen oloupeme a nakrájíme na středně velké kousky. Černý kořen můžeme nahradit pastiňákem, který sice není tak zdravotně prospěšný, ale chuťově kořen docela dobře zastoupí.

Ve vhodné pánvi rozehřejeme sezamový olej, přidáme mrkev, černý kořen a bambusové výhonky a společně opékáme. Po chvilce vložíme houby a krátce osmažíme.

Do směsi přilijeme vývar - zeleninový nebo kuřecí - a nezapomeneme také na 100 ml vody z namočených hub! Vše společně přivedeme k varu a odstraníme pěnu. Do vřící zeleniny přidáme 5 polévkových lžici Wok omáčky a společně provaříme na středním ohni zhruba 5 minut.

Teď nastal správný čas přidat k zelenině i bílé fazole. Jakmile je vývar z poloviny vyvařený, zbývá vložit lusky cukrového hrášku a máme hotovo.

Servírujeme v misce nebo hlubším talíři.

Dobrou chuť!

Postup