Jaki Soba (Yakisoba)

Hlavní jídla 45 minut Obtížnost 3 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby, ke smažení doporučujeme pánev wok nebo jinou hlubší pánev.

O receptu

V Japonsku se Jaki Soba dělají ze speciálních soba nudlí, určených ke smažení. Tyto soba nudle nejsou v ČR k dostání, proto jako vhodnou alternativu volíme pšeničné vaječné či bezvaječné čínské nudle. Jaki Soba je v Japonsku velmi populární "pouliční" jídlo, jí se ze stánků u svatyní, na trzích, na běžných ulicích ve dne i v noci. Je to veřejné jídlo oblíbené všemi generacemi.

Postup

Jako první namočíme houby shiitake do vody, aby změkly. Minimální doba namočení je 1/2 hodiny, aby houby šly dobře krájet.
Jarní cibulku nakrájíme najemno.

Nudle uvaříme dle návodu, slijeme a propláchneme studenou vodou.
Mrkev oloupeme a nakrájíme na velmi jemné proužky.

Hlávkové zelí rozdělíme na jednotlivé listy a pokrájíme na tenké proužky.

Vepřové řízky očistíme a nakrájíme na nudličky.

Máme tedy uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, houby a maso a můžeme jít smažit.

Na roslinném oleji s trochou sezamového oleje smažíme nejdříve maso, po jeho změknutí přidáme zeleninu, houby a nakonec nudle. Vše společně dále smažíme a prohazujeme.

Nakonec do směsi přidáme sake, sójovou omáčku, Yakisoba omáčku a ještě chvilku smažíme. Pozor, přidáním omáček se pokrm hodně připaluje, je třeba často prohazovat.

Jakmile máme směs dostatečně osmaženou a prohřátou, do vhodné misky nandáme porci nudlí s masem a zeleninou a posypeme řasou Aonori.

Nakonec do misky přidáme trochu sušeného tuňáka, jehož použití je zároveň velmi efektní - na horkém pokrmu se lupínky hýbou a kroutí, vypadají jako oživlé.

Nudle Jaki Soba servírujeme v misce, konzumujeme ideálně jídelními hůlkami a jako přílohu můžeme alternativně zvolit například japonskou nakládanou červenou okurku.