Japonské kuřecí kari

Hlavní jídla 2 hodiny Obtížnost 4 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Japonské kari je jediné jídlo, které Japonci konzumují pomocí lžíce. Existuje ve třech variantách - jemné, středně pálivé a pálivé - a záleží jen na vás, které vám zachutná nejvíce. Jemné kari patří mezi japonskými dětmi k absolutně nejoblíbenějším pokrmům. O jeho všeobecné oblibě svědčí také fakt, že v jídelnách japonských firem všude po světě je japonské kari do jídelníčku zařazováno alespoň jedenkrát týdně. Dříve Japonci kari vařili velmi dlouho, například přes noc, aby se všechny ingredience téměř rozvařily. Dnes se od této přípravy upouští, nicméně kari proniká také do dalších pokrmů. Oblíbená je například Tempura kari (osmažená kreveta v tempuře, přelitá japonským kari) či Tonkatsu kari (vepřový řízek obalený v panku a přelitý japonským kari) a také Kari Udon (japonské kari s dashi a nudlemi Udon).

Postup

Mrkev, cibuli i brambory očistíme a oloupeme.

Mrkev nakrájíme na tenčí plátky.

Brambory nakrájíme na kostky a cibuli nakrájíme na jemno.

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky.

Jablko oloupeme a nastrouháme.

Maso krátce osmažíme na oleji a jakmile se zatáhne, přidáme mrkev, brambory, cibuli a vodu a vaříme pozvolna zhruba 1 hodinu. Pak přidáme kostku japonského kari a nastrouhané jablko a ještě povaříme do mírného zredukování a zhoustnutí omáčky.

A je hotovo! Japonské kari servírujeme s rýží a k úplné dokonalosti ho můžeme dovést nakládanou zeleninou Fukujin zuke. Jak již bylo řečeno, japonské kari můžeme oficiálně konzumovat lžící :-).