Japonský zeleninový vývar

Hlavní jídla 30 minut příprava + 30 minut vaření Obtížnost 3 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Vývar dokáže zázraky. V zimě zahřeje, v létě je lehkou večeří či obědem, po vydařené oslavě pomůže ke srovnání tělesných funkcí :-). Zkusme tentokrát zeleninový vývar s příchutí Japonska!

Postup přípravy:

Než se pustíme do čehokoliv dalšího, namočíme si hlavičky hub shiitake, aby změkly. Měla by jim na to postačit půlhodinka.

Pokud nemáme v zásobě čistý zeleninový vývar a chceme se vyhnout použití bujonu, začneme uvařením vývaru: samozřejmě platí, že čím silnější, tím lepší, a čím déle jej povaříme, tím bude jeho chuť výraznější. Zvolíme klasickou vývarovou zeleninu, tedy cibuli, mrkev, celer, petržel a stroužek česneku - kdo chce, může přidat i kousek pórku, kapusty nebo například kedlubny.
Jakmile je vývar dostatečně provařený, scedíme jej a dáme stranou pro pozdější použití.

A jdeme na přípravu polévky:

Ředkev, mrkev a houby shiitake nakrájíme na tenčí plátky. Jarní cibulku pokrájíme šikmo na zhruba 2,5 cm kousky a tofu nakrájíme na kostičky. Ve vhodném hrnci rozehřejeme olej a zlehka na něm osmahneme mrkev s ředkví a shiitake. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme sójovou omáčku a cukr a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a zvolna polévku dusíme zhruba 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Pokud se na povrchu tvoří pěna, sbíráme ji.

K jedné polévkové lžíci bramborového škrobu přidáme dvě lžíce vody a vymícháme společně do hladké konzistence. Pak škrob opatrně přidáme do polévky a zamícháme.

Přidáme nakrájené tofu a jarní cibulku a opět přivedeme k varu. Dochutíme sezamovým olejem a je hotovo!

Pokud toužíte po nějaké zavářce, doporučujeme nočky či ravioly, které k této polévce skvěle pasují.

Dobrou chuť!


Postup