Jarní závitky

Hlavní jídla 50 min. Obtížnost 3 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Kdo jednou ochutnal, zřejmě na ně nedá dopustit. Ať už se jedná o přírodní nebo smažené, s omáčkou chilli, limetkovou, rybí nebo třeba burákovou, svěží chuť jarních závitků společně s jejich barevným vzhledem vás zkrátka dostane.

A jejich příprava rozhodně není složitá!

Variant jarních závitků existuje nespočet, nabízíme jeden příklad za všechny - JARNÍ ZÁVITKY S ARAŠÍDOVOU OMÁČKOU.

Postup

Houby shiitake nejdříve namočíme - ideálně přes noc, ale stačí jim i hodinka. Poté je krátce povaříme, aby změkly, a nakrájíme na tenké proužky.

Pak se vrhneme na omáčku, protože k servírování již musí být vychladlá. V kastrůlku zahřejeme sezamový olej, do kterého vložíme na jemno nakrájený česnek a chilli papričku. Společně chvilku smažíme.

Přidáme Hoisin a sójovou omáčku, burákové máslo a cukr. Vymícháme do hladka a zhruba minutu povaříme. Jakmile omáčka vychladne, vsypeme do ní rozdrcené arašídy. Omáčku máme hotovou a jdeme na závitky.

Změklé a povařené kloboučky houby shiitake
nakrájíme na proužky. Mrkev a okurku oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Nemusí být vysloveně julienne, ale rozhodně raději tenčí než silnější.

Rýžové nudle uvaříme podle návodu a řádně je propláchneme ledovou vodou.

Práci s krevetami si maximálně usnadníme tím, že koupíme již vařené :-).

Ingredience máme připravené, teď už je jen sbalit do oku ladících závitků.

Připravíme si hlubší talíř nebo širší misku, do které se nám pohodlně vejde rýžový papír. Do misky vlejeme horkou (ne vařící) vodu a jeden plátek rýžového papíru v něm na pár sekund namočíme, aby změknul. Jakmile zvláční, vyndáme ho a položíme například na čistou suchou utěrku, aby částečně okapal. Přímo na utěrce také můžeme rolku dokončit - doprostřed papíru umístíme všechny ingredience: bylinky, nudle, krevety, shiitake a pro větší křupavost můžeme přidat i bambusový výhonek.

Rýžový papír balíme odspodu - přehneme dolní část přes ingredience, poté zahneme boky a pak už jen vyrolujeme směrem nahoru. Stejným způsobem pokračujeme s dalšími rýžovými papíry.

Ingredience by měly rýžovým papírem prosvítat a rolka by měla být relativně pevná. Pokud děláme jarní závitky poprvé, je možná jednodušší začít s menším množstvím náplně. Cvik v balení však získáme velmi rychle :-).

SERVÍROVÁNÍ:

Jarní závitky servírujeme studené nebo v pokojové teplotě, s vychlazenou omáčkou, ve které si závitky namáčíme.

Hůlky můžeme (ale nemusíme) pro tentokrát odložit, pohodlně nám postačí ruce.

Dobrou chuť!