Karaage

Hlavní jídla 30 minut (marinování předem 3 hodiny) Obtížnost 3 Porcí 2 až 3

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Karaage, tedy kousky smaženého kuřecího masa, marinovaného v zázvoru a obaleného ve škrobu, se může jíst jak v teplé, tak ve studené podobě. Japonci si toto jídlo často připravují na cesty, do krabičky obento. Je to pokrm, který chutná téměř každému - velmi často je připravován také na recepcích, kde většinou jako první dojde. Fakt, že karaage je maso obalené ve škrobu, svědčí o jeho možném čínském původu. V Japonsku se totiž tradičně obaluje v panku nebo v tempuře. V každém případě je karaage tak dobré, že byste ho měli rozhodně vyzkoušet!

Postup

Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na středně velké kousky a vložíme do vhodné mísy.

Čerstvý zázvor pečlivě zbavíme slupky nožem nebo škrabkou na brambory. Stejně tak si oloupeme stroužky česneku.

Zázvor i česnek nastrouháme na struhadle. Při strouhání zázvoru získáme hodně šťávy, které se rozhodně nezbavujeme, naopak ji přidáme do marinády.

Vezmeme si misku s nakrájeným kuřecím masem a přidáme do ní sójovou omáčku, nastrouhaný zázvor a česnek.

Vše důkladně smícháme a v chladu marinujeme cca 3 hodiny.

Jakmile je maso marinované, jednoduše k němu přidáme škrob a promícháním v něm jednotlivé kousky kuřete se zázvorem a česnekem obalíme.
Poté kousky masa smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

Než se kuřecí kousky osmaží, nakrájíme si jarní cibulku nebo zelený salát na kousky.

Smažené maso položíme na papírový ubrousek, abychom ho zbavili přebytečného tuku.

Servírujeme v misce nebo v hlubším talíři - jako podklad použijeme jarní cibulku či salát a navrch naskládáme kousky smaženého masa.

Karaage podáváme se sójovou omáčkou a jíme ideálně hůlkami.