Korokke

Hlavní jídla 1 hodina Obtížnost 3 Porcí 3

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Kurokke (čteno "kroke") jsou jednoznačně hitovkou mezi mladými Japonci. Nejedná se o úplně tradiční japonské jídlo, brambory se v původní japonské kuchyni výrazně nevyskytovaly. Je to tedy skloubené západní jídlo s východní kuchyní. Vaří se ve fast foodech i v restauracích, velmi často bývá součástí jídla na cestu obento. Název Kurokke znamená v překladu krokety - jsou to v podstatě karbanátky.

Postup

Brambory necháme projít varem ve slupce, oloupeme a nastrouháme na jemno.

Houby shiitake uvaříme do měkka (cca 15 minut) a nakrájíme na drobno.

Mrkev a cibuli oloupeme a nastrouháme.

K bramborám, cibuli, mrkvi a shiitake přidáme mleté maso a zasypeme zhruba polovinou panka a polovinou mouky.

Přidáme 2 vejce, sůl a pepř a směs důkladně promísíme.

Namočenýma rukama ze směsi tvarujeme úhledné válečky.

Válečky následně obalíme v klasickém trojobalu - ze zbývajícího panka, mouky a vejce.

Kroke smažíme v dostatku oleje dozlatova, před podáváním necháme okapat na papírovém ubrousku, který vsákne přebytečné množství tuku.

Kroke můžeme servírovat na klasickém talíři, zalité omáčkou tonkatsu a ozdobené salátem či například čili papričkou.