Kuře Teriyaki

Hlavní jídla 6 hodin marinování + příprava 30 minut Obtížnost 2 Porcí 2

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Kuře na tento způsob je historicky v Japonsku velmi oblíbeným pokrmem. "Teriyaki" v překladu znamená lesknoucí se, zářící, což plně charakterizuje podstatu tohoto jídla. Karamelizovaná marináda totiž způsobí skutečný lesk masa.
Teriyaki se nejčastěji připravuje z kuřecího masa, můžeme se ale setkat i s jeho variantou z vepřového masa nebo lososa.
Jedná se o velmi tradiční pokrm, který je však oblíben nejen starší generací, ale také mladými Japonci.

Postup

Kuřecí řízky naklepeme tupou stranou nože a vložíme do misky, která je vhodná k marinování.

K masu přidáme sójovku, mirin, sake a cukr. Právě cukr při smažení způsobí karamelizaci a tedy cílený lesk pokrmu. Máme naloženo a dáme do lednice na 6 hodin.

Jakmile je maso dostatečně naložené, osmažíme ho na oleji. V průběhu opékání maso dále potíráme zbývající marinádou. Na závěr smažení, jakmile je maso téměř hotovo, vlijeme trochu hotové teriyaki omáčky, která vše chuťově ještě zvýrazní a přispěje k maximálnímu lesku.

Servírujeme na talíři ozdobené salátem. Kuřecí maso nakrájené na nudličky se dá hravě konzumovat jídelními hůlkami.