Kuře Yakitori

Hlavní jídla Marinování 2 hodiny, příprava 1 hodina Obtížnost 4 Porcí 2

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby + jehly nebo špejle na špízy

O receptu

Yakitori, tedy kuřecí špíz, je nejpopulárnější japonské jídlo při venkovním grilování nebo jako chuťovka v hospodách k pivu. Je oblíbené napříč všemi generacemi, často bývá k sehnání i ve stáncích jako pouliční jídlo. Skvěle se hodí také jako jídlo na cesty do krabiček obento.

Na přípravu Yakitori Japonci rádi zužitkují všechny části kuřete - vnitřnosti (srdíčka, žaludky, játra), maso i kůži. My jsme připravili dva základní druhy z kuřecího masa a z kuřecích jater a věříme, že vám opravdu zachutnají.

Postup

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky.

Kuřecí játra trochu pokrájíme a namočíme na 5 minut do studené vody či mléka.

Nakrájené kuřecí maso a nakrájená játra vložíme zvlášť do misek vhodných k marinování. Oba druhy mas zalijeme Yakiniku marinádou a vložíme do chladničky na 2 hodiny marinovat.

Jakmile je maso marinované, jarní cibulku nakrájíme na kousky tak velké, aby šly pohodlně napichovat na jehlu.

Můžeme začít připravovat špízy. Připravujeme zvlášť špízy z masa a zvlášť z jater.

Maso vždy prokládáme jarní cibulkou.

Jakmile máme špízy připravené, můžeme začít grilovat či smažit.

Špízy grilujeme nebo smažíme na pánvi dozlatova za stálého potírání marinádou.

Pórek nakrájíme na drobná kolečka, využijeme jej jako přílohu.

Yakitori servírujeme na talíři či tácku společně s nakrájeným pórkem, citronem a špetkou shichimi togarashi.