Maki sushi

Hlavní jídla 90 minut Obtížnost 4 Porcí 3 - 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby, pokud si ale chcete recept připravit tradičně jako typický Japonec, doporučujeme toto nádobí: rýžovar, špachtli na rýži, širokou dřevěnou mísu, vějíř na ochlazení rýže, misku s vodou a octem Sushisu na namáčení rukou a dále nádobí na servírování suši (tác na suši, hůlky, mističku na sojovou omáčku, mističku na wasabi pastu, mističku na zázvor). Nezbytností pro dosažení úhledného maki suši je sushimat rohož na rolování.

O receptu

Maki suši je jedno z nejtypičtějších japonských jídel, dnes velmi populární po celém světě. Je to rýžová rolka zabalená v mořské řase s náplní, kterých existuje nespočet dle oblasti a také vlastní fantazie. Na jednom servírovaném tácku obvykle nenaleznete jen jeden druh maki suši, ale naopak několik variací pro opravdový chuťový zážitek. Proto i my jsme dnes připravili více typů maki suši: zeleninové - se salátovou okurkou, nakládanou shiitake či ředkví takuwantaro - a také tzv. obrácené maki suši, tedy rolku s rýží na vnější straně, posypanou sezamem či kaviárem - například Philadelphia maki suši a Paté voll maki suši.

Jedním z nejčastěji připravovaných maki suši je tzv. Kappa suši, což je maki se salátovou okurkou. Důvodem, proč by kappa suši nemělo nikdy chybět, je skutečnost, že okurka neutralizuje chuť a tím příjemně odděluje jednotlivá sousta. Naše salátová okurka je ale jiná než japonská, proto využijeme pouze tuhou část okurky bez jaderníku (ten příliš pouští šťávu, která je pro suši nevhodná).

Maki suši je velmi oblíbené v USA, možná i více než v Japonsku. Proto se často u názvů maki suši setkáme s americkými výrazy (například California rolls, Boston rolls a podobně).

Tolik pro úvod a jdeme na přípravu.

Postup

Začneme s rýží. Drtivá většina Japonců ji připravuje v rýžovaru, ale pokud jej nemáme, nezoufejme, uvařit se dá výborně i bez něj. Rýži řádně propláchneme, dokud z ní nepřestane odtékat bíle zbarvená voda. Na 1 díl rýže přidáme 1,5 dílu vody a rýži jednoduše uvaříme.
Uvařenou rýži vyndáme pomocí špachtle z rýžovaru do široké, ideálně dřevěné mísy a vějířem nebo tvrdším papírem A4 ovíváme rýži tak, aby zchladla přibližně na teplotu lidského těla.
Pak do mísy s rýží přidáme ocet sushisu a opatrně promícháme, abychom nepolámali jednotlivá zrnka rýže a aby rýže zůstala lesklá.
Tím je rýže hotová a připravená pro další zpracování.

Připravíme si jednotlivé ingredience.
Ze salátové okurky okrájíme jadřinec a zbývající tužší část nakrájíme na tenčí proužky.

Stejně tak nakrájíme ředkev takuwantaro. Ze syrového chřestu pouze oddělíme cca 1,5 cm tvrdého konce a jinak nekrájíme.

Nakládané houby shiitake také pokrájíme na tenčí plátky.

Nakládaná červená okurka je již na proužky nakrájená, není tedy třeba ji jakkoliv upravovat.

Jakmile máme zeleninu pokrájenou, vezmeme si plátek řasy nori a rukou či nůžkami ji zmenšíme o 1/4. Trháme vždy kolmo k perforování. Větší, tedy 3/4 část, použijeme na vytvoření rolky.

Připravíme si rohožku sushimat. 3/4 plátku řasy položíme na sushimat lesklou stranou dolů, vezmeme do hrsti trochu uvařené rýže a rukama ji rovnoměrně rozprostřeme na řasu. Množství rýže upravíme tak, aby skrz ní řasa mírně prosvítala. Horní pruh řasy, cca 1 cm, necháme volný.

Zvolíme ingredienci (chřest, salátovou či nakládanou okurku, takuwantaro nebo houbu shiitake) a položíme ji podélně na připravený základ rolky. Pro snazší práci s rýží a ingrediencemi je vhodné ruce vždy namočit do misky s vodou a trochou rýžového octu.

Sushimat rohož uchopíme volným pruhem řasy od sebe, prsty přidržíme náplň a začínáme rolovat.
PRAKTICKÝ TIP: pokud nechceme, aby nám zrnka rýže pronikala přes sushimat, obalíme rohožku potravinovou fólií.

Jakmile pomocí rohožky celá řasa obalí vnitřek rolky, můžeme sushimat vyjmout.

Klasické maki suši už stačí jen očistit od uchycené rýže a je hotovo.

Obrácené maki suši zahájíme podobně jako klasické - na sushimat položíme 3/4 plátku řasy a na něj navrstvíme rýži. V tomto případě však nenecháváme volný okraj řasy a zároveň rýži posypeme bílým či černým sezamem.

Opatrně celý základ na sushimat rohožce obrátíme tak, aby rýže byla na dně a řasa nahoře.
Na řasu pro vzhled přidáme ještě pár zrnek rýže a dále náplň dle vlastního výběru - my jsme připravili Philadelphia rolls, tedy sýr philadelphia se salátovou okurkou, posypané černým sezamem, a Paté voll rolls, paštika dle vlastního výběru a chřest nebo salátová okurka, posypané bílým sezamem.

Hotový základ rolky následně zabalíme pomocí sushimat rohože stejným způsobem jako u klasického maki a je hotovo.

Všechny připravené rolky nakrájíme ostrým čistým nožem na stejně velké části v takovém rozměru, který se pohodlně vejde do úst jako jedno sousto.

Hotové maki suši servírujeme na tác a jako přílohu přidáme sojovou omáčku, wasabi pastu a zázvor. Maki suši se obvykle konzumuje pomocí jídelních hůlek.