Nigiri sushi

Hlavní jídla 50 minut Obtížnost 3 Porcí 3 - 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby, pokud si ale chcete recept připravit tradičně jako typický Japonec, doporučujeme toto nádobí: rýžovar, špachtli na rýži, širokou dřevěnou mísu, vějíř na ochlazení rýže, misku s vodou a octem Sushisu na namáčení rukou a dále nádobí na servírování suši (tác na suši, hůlky, mističku na sojovou omáčku, mističku na wasabi pastu, mističku na zázvor).

O receptu

Nigiri suši, tedy váleček rýže jemně potřený wasabi pastou a obložený kouskem ryby, se v Japonsku konzumuje v ještě větším množství než maki suši. Druhy ryb na nigiri suši se většinou volí dle oblasti, a to jak syrové, tak grilované, marinované či vařené. Na nigiri suši se obvykle nepoužívá žádná zelenina, kromě ryb se však může využít také tamago jaki, tedy vaječná omeleta. Příprava nigiri suši je v podstatě velmi jednoduchá, takže odhoďme zábrany a hurá do toho!

Začneme s rýží. Drtivá většina Japonců ji připravuje v rýžovaru, ale pokud jej nemáme, nezoufejme, uvařit se dá výborně i bez něj. Rýži řádně propláchneme, dokud z ní nepřestane odtékat bíle zbarvená voda. Na 1 díl rýže přidáme 1,5 dílu vody a rýži jednoduše uvaříme.

Postup

Uvařenou rýži vyndáme pomocí špachtle z rýžovaru do široké, ideálně dřevěné mísy a vějířem nebo tvrdším papírem A4 ovíváme rýži tak, aby zchladla přibližně na teplotu lidského těla.
Pak do mísy s rýží přidáme ocet sushisu a opatrně promícháme, abychom nepolámali jednotlivá zrnka rýže a aby rýže zůstala lesklá.
Tím je rýže hotová a můžeme začít tvořit bochánky nigiri.

Namočíme ruce do vody s octem a v dlani a v prstech tvarujeme bochánek či váleček v takové velikosti, aby se pohodlně vešel celý do úst. K vytvarování válečku můžeme případně využít také speciální tvořítko.

Hotový váleček položíme, vezmeme libovolný plátek ryby, který z jedné strany potřeme pastou wasabi a rybu následně položíme na bochánek rýže, wasabi pastou směrem dolů. Nigiri suši je hotovo a můžeme servírovat.

Nigiri suši servírujeme ideálně na japonském tácu či prkénku. Do mističek umístíme wasabi pastu, sojovou omáčku a nakládaný zázvor, kterými si každý podle své chuti ochutí každé sousto. Nigiri suši se jí hůlkami či rukou, přičemž jeden celý bochánek znamená jedno sousto.