Nikudžaga

Hlavní jídla 40 minut Obtížnost 3 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Nikudžaga je typické japonské domácí jídlo, v restauracích se s ním příliš nesetkáme. Díky domácí přípravě se jeho chuť může rodina od rodiny poměrně lišit - základem je však většinou zelenina (především brambory a cibule) s hovězím masem, podávaná s rýží.
Název tohoto pokrmu je odvozen od slov maso = niku a brambora = džagaimo, zkráceně tedy džaga.

Postup

Nejprve dáme vařit rýži (podle návodu). Doporučujeme buď rýži Haruka nebo rýži Nishiki.

Oloupeme mrkev, brambory i cibuli.

Zeleninu (brambory, cibuli, mrkev) nakrájíme na větší kousky.

Jarní cibulku také nakrájíme na větší proužky, ale dáme ji stranou, použijeme ji až při servírování.

Na pánvi s trochou oleje krátce zprudka osmažíme plátky hovězího masa. Pokud máme kvalitní hovězí, stačí smažit jen tak dlouho, aby se maso zatáhlo. Poté maso z pánve vyjmeme.

Máme tedy osmažené maso a nakrájené brambory, cibuli a mrkev. Zeleninu dáme na pánev k výpeku z masa a smažíme až do změknutí. Pokud se zelenina připaluje, můžeme přidat vodu.

Mezitím si připravíme zálivku - budeme na ni potřebovat vodu, mirin, sake, sójovou omáčku, rybí vývar dashi a cukr.

Všechny ingredience do zálivky řádně smícháme a v hrnci svaříme.

Jakmile je zelenina na pánvi měkká, přidáme k ní maso, směs zalijeme hotovou zálivkou a necháme zhruba 5 minut na již vypnutém vařiči vsáknout.

A je hotovo! Maso se zeleninou podáváme s rýží a dozdobíme jarní cibulkou.
Dobrou chuť!