Oden

Hlavní jídla 45 minut Obtížnost 2 Porcí 2 porce

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Oden je jedno z typických japonských pouličních jídel. Vaří se v jednom hrnci, ale na rozdíl od ostatních jídel tohoto typu je možné přidávat další ingredience libovolně v průběhu konzumace, zkrátka jakmile dojdou. Jedná se o populární pokrm, oblíbený především v zimních měsících. Existuje nespočet variant Odenu, základem ale často bývá vývar dashi, vejce a bílá ředkev.

Postup

Zeleninu oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Jednotlivé kousky by měly být tak velké, aby pohodlně sloužily jako jedno sousto.

Tofu nakrájíme na podobně velké kostky jako zeleninu. Vejce uvaříme natvrdo.

Uvaříme si vývar dashi - buď vlastní (náš recept najdete ve výpisu všech receptů) nebo jednoduše instantní pomocí Dashi no moto.

Do vývaru dashi dáme vařit nejdříve zeleninu a jakmile je měkká, přidáme celá uvařená vejce, tofu a shirataki špagety. Společně se vše prohřejeme, už nevaříme.

K servírování si připravíme talířek se solí, pepřem, kořením shichimi togarashi a hořčicí karashi.

Oden podáváme v misce nebo hlubokém talíři. Důležitá je zelenina, vejce a tofu, vývaru servírujeme minimum. Jednotlivé kousky ingrediencí si stolovník sám dle chuti namáčí v soli, koření a hořčici.