Okonomiyaki

Hlavní jídla 30 minut Obtížnost 3 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby, i když v japonských restauracích se okonomiyaki připravuje výhradně na speciálním ocelovém kuchyňském plátu - teppanu.

O receptu

Původ okonomiyaki, oblíbené japonské placky, není zcela znám, ale jeho počátky se předpokládají v Koree. V Japonsku se okonomiyaki připravuje především v oblastech Kansai a Nagoja. Výraz "okonomi" znamená v překladu "to, co máte rádi" - konkrétní ingredience tedy mohou být volitelné, základem je však vždy hlávkové zelí a brambora Nagaimo. Protože tato brambora u nás prakticky není k dostání, můžeme recept snadno připravit z instantní směsi Okonomiyakiko. Okonomiyaki si Japonci obvykle nevaří doma, ale chodí na ně do restaurací, které jsou často uzpůsobeny tak, že si každý svou placku připraví z objednaných ingrediencí sám. V některých cizích receptech okonomiyaki naleznete pod označením japonská pizza.

Postup

Začneme hlávkovým zelím, které očistíme a nakrájíme na tenčí proužky.

Instantní směs Okonomiyakiko smícháme s vejci a vodou a vymícháme v hladké těsto.

Slaninu nakrájíme na tenké proužky. Slanina je pouze jednou z možných náplní - alternovat ji můžeme prakticky čímkoliv, na co zrovna máme chuť. V Japonsku se nejčastěji používají krevety či sépie.

Máme tedy připravené zelí, těsto a slaninu a můžeme začít smažit jednotlivé placky. Pánev zakápneme olejem, přidáme zelí a krátce ho osmahneme. K zelí přidáme slaninu, opět společně osmažíme a nakonec vše zalijeme těstem a z obou stran zapečeme.

Hotovou placku pomažeme omáčkou Okonomi, posypeme drcenou řasou aonori a hoblinkami katsuobushi a vše dozdobíme japonskou majonézu QP.

Okonomiyaki servírujeme na talíři či tácu. Japonec i tuto placku dokáže spořádat pomocí hůlek, ale myslíme, že na tom netřeba trvat :-).