Omuraisu

Hlavní jídla 1 h Obtížnost 3 Porcí 2

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Omuraisu je velmi oblíbené jídlo mezi mladými Japonci. Dělává se obvykle v restauracích, kde disponují teppanem, nebo také v restauracích, kde připravují pokrmy jako je jakisoba či okonomijaki. Jedná se o vaječnou omeletu, která se naplní různými ingrediencemi, mezi kterými by neměla chybět rýže, zabalí se a pokape kečupem. Nemusíme tedy příliš zdůrazňovat, že tento pokrm milují i děti :-). Existuje mnoho variant omuraisu, my uvádíme oblíbenou verzi s houbami shiitake a zeleným hráškem.

Postup

Rýži Haruka uvaříme dle návodu (na 1 díl rýže přidáme 1,5 dílu vody).

Houby shiitake namočíme do studené vody a necháme bobtnat alespoň 30 minut.

Mražený hrášek krátce povaříme v mírně osolené vodě.

Jakmile jsou shiitake dostatečně měkké, nakrájíme je na kousky.

K uvařené rýži přidáme povařený hrášek a nakrájenou shiitake. V Japonsku se příliš nesolí, nicméně dle chuti si můžete směs samozřejmě solí dochutit.

Z vajíček připravíme vaječnou omeletu - rozšlehaná vejce vlijeme na pánev s rozehřátým olejem a osmažíme z obou stran. Ze 4 vajec připravíme 2 omelety.

Hotovou omeletu přemístíme na mělký talíř, z půlky ji naplníme rýží s hráškem a houbami a posypeme černým sezamem.

Druhou půlku omelety přehneme a vše dle chuti zakapeme kečupem.

Omuraisu podáváme na talíři. Můžeme dozdobit zeleným salátem či okurkou. Hůlky tentokrát můžeme nechat odpočinout, tento pokrm lze konzumovat i vidličkou.