Plněné houby shiitake

Předrkmy 60 min. + 1 h namočení hub Obtížnost 2 Porcí - dle počtu hlaviček

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby.

O receptu

Plněné hlavičky hub shiitake doporučujeme jako zpestření občerstvení pro návštěvy a na party. Skvěle se také uplatní jako netradiční předkrm či v létě jako lehčí večeře. Spojení chutí houby a sezamu nemusí být pro každého tradiční a příjemně překvapí.

Postup

Začneme sušenými celými houbami shiitake, které je nutné důkladně a dostatečně dlouho namočit, aby změkly. Doporučujeme minimálně 30 minut, lépe celou hodinu.

Zatímco houby měknou, nakrájíme ostatní ingredience. Jarní cibulku na jemná kolečka a cibuli najemno...

... anglickou slaninu na tenké proužky....

... cuketu nejdříve na kolečka a pak ta tenčí proužky.

Máme nakrájeno :-).

Na troše rostlinného oleje nejdříve necháme vysmažit slaninu a poté přidáme obě cibule a cuketu a zasypeme sezamovými semínky. Společně chvilku podusíme.

Jakmile je zelenina měkčí, stáhneme z ohně a přidáme do směsi majonézu QP a japonskou strouhanku panko.

Výsledná konzistence by měla být tak akorát - nepříliš tekutá a nepříliš tuhá.

Náplň necháme stranou a vrátíme se k houbám, které lehce vyždímeme a osušíme a zbavíme je nožiček.

Následně začínáme na hlavičky shiitake vrstvit připravenou náplň.

Začíná to vypadat lákavě...

Naplněné kloboučky opečeme na široké pánvi. Můžeme je ale také zapéct v troubě na 180 stupňů zhruba 25 minut.

Hotové plněné houby shiitake servírujeme na lůžku z čerstvé rukoly.

Přejeme dobrou chuť!