Polévka Miso s houbami shiitake a smaženým tofu

Hlavní jídla 20 minut (houby namočit předem na 30 minut) Obtížnost 2 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Miso je nejtradičnější a nejvíce konzumovaná japonská polévka, jejíchž variant existuje skutečně nespočet. Jejím základem je vždy miso, pasta ze sojových bobů, a rybí vývar dashi, který můžete snadno zakoupit v instatní podobě. Miso může být bílé (miso shiro) nebo červené (aka miso), liší se od sebe poměrem pasty ze sojových bobů a mleté rýže. Je v podstatě jedno, které miso pro polévku zvolíte, my jsme v tomto případě zvolili miso shiro.

Postup

Začneme tím, že zhruba na půl hodiny namočíme houby shiitake do vody, aby změkly.

Změklé houby a smažené tofu nakrájíme na kostičky.

Dáme vařit vodu, do které ihned přidáme nakrájené houby a vývar dashi. Jakmile teplota vody dosáhne cca 70 stupňů, přidáme pastu miso shiro a necháme rozpustit. Miso by nemělo projít varem, vypneme tedy při teplotě 90 stupňů Celsia. Nakonec do polévky přidáme smažené tofu a již nevaříme.

A je hotovo! Polévku miso servírujeme v misce a konzumujeme lžící nebo ji jednoduše pijeme.