Tataki s wasabi omáčkou

Předrkmy Marinování 2 hodiny, příprava 10 minut Obtížnost 2 Porcí 6

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Tataki je oblíbený předkrm, který se velmi často podává i v luxusních sushi barech - pokud je připravený z tuňáka. Jeho varianta z hovězí svíčkové se podává jako předkrm v restauracích, kde se připravuje teppanyaki, protože se předpokládá vysoká kvalita hovězího masa. Tataki z hovězí svíčkové je velmi oblíbené také v USA, neboť plátek syrové hovězí svíčkové Američané často dávají také na nigiri sushi (zejména v oblasti okolo San Jose).
Tataki z tuňáka existuje celá řada variant. Někde se používá i česnek, někde obalují tuňáka v sezamu a narychlo jej v něm upraží. V Japonsku je oblíbené všemi generacemi, má relativně dlouhou historii.
Tataki ze svíčkové lze připodobnit ke carpacciu, v Japonsku si ho oblíbila zejména mladá generace.

Postup

Připravujeme-li tataki z tuňáka, špalíček tuňáka nejprve necháme marinovat a pak zprudka opečeme ze všech stran, Po vychladnutí nakrájíme na tenké plátky.
Připravujeme-li tataki z hovězí svíčkové, maso nejprve zmrazíme a poté nakrájíme také na co nejtenčí plátky.
My jsme v tomto receptu zvolili variantu z hovězí svíčkové.

Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno.

Z nastrouhaného zázvoru vymačkáme jen šťávu, dužinu nepoužijeme.

K zázvorové šťávě přidáme sake, mirin, olej a japonský pepř a promícháme. Marináda je hotova.

Do misky klademe vždy patro plátků svíčkové, které zalijeme připravenou marinádou, a takto postupujeme až do vyčerpání všech ingrediencí.

Obsah misky zatížíme a dáme do lednice marinovat alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.

Připravíme wasabi omáčku - do misky vlijeme QP majonézu, wasabi pastu, mirin a sake.

Vše promísíme a řádně vymícháme do hladké omáčky.

K servírování máme tedy připravenou marinovanou svíčkovou a omáčku wasabi.

Tataki s wasabi omáčkou podáváme ideálně na tácku. Plátky hovězí svíčkové zakapeme wasabi omáčkou a je hotovo. Konzumujeme, jak jinak, jídelními hůlkami.