Tonkatsu

Hlavní jídla 45 minut Obtížnost 3 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Tonkatsu, velmi oblíbené japonské smažené jídlo, původně přišlo do Japonska z Evropy a v Japonsku rychle zdomácnělo a především se "pojaponštilo". Tonkatsu, to je vepřový řízek, smažený v japonské směsi panko, hodně zeleného salátu a omáčka, která celému jídlu dodá charakter. Tato omáčka má stejný název jako celý pokrm, tedy Tonkatsu. Řízek bývá tradičně vepřový, postupně se ale začíná prosazovat také jeho kuřecí varianta. Možná netřeba zdůrazňovat, že tonkatsu je velmi milováno také dětmi.

Postup

Vepřové maso očistíme, osolíme a opepříme a obalíme v trojobalu - hladké mouce, vejci a japonské obalovací směsi panko.

Čínské zelí či zelený salát nakrájíme na nudličky.

Jarní cibulku nakrájíme najemno.

Obalené řízky osmažíme dozlatova na rostlinném oleji

Hotové řízky pokrájíme na kousky ve velikosti jednoho sousta.

Připravíme si nejdůležitější ingredienci - originální japonskou omáčku Tonkatsu.

Pro servírování zvolíme vhodnou misku či hlubší talíř - dospod dáme dostatek nakrájeného čínského zelí, na ně navrstvíme kousky smaženého masa, posypeme trochou jarní cibulky a zalijeme omáčkou Tonkatsu.

Pokrm se konzumuje ideálně jídelními hůlkami a může se jíst jak teplý, tak studený.