Udon se smaženým tofu, houbami shiitake a křepelčími vejci

Hlavní jídla 30 minut Obtížnost 3 Porcí 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby, pokud si ale chcete recept vychutnat tradičně jako typický Japonec, doporučujeme udon servírovat v japonské keramické misce s jídelními hůlkami.

O receptu

Udon je velice populární nudlové jídlo, které Japonci nejraději jedí v chladnějším počasí pro zahřátí. Existuje nespočet variací udonu, lišících se podle oblasti a místních surovin. Základem udonu jsou ale vždy pšeničné nudle udon a vývar dashi. Zajímavostí je, že Japonci při konzumaci udonu velmi hlasitě srkají. Důvodem je fakt, že se do sebe snaží dostat udon co nejvíce horký, což jim umožňuje právě srkání.

Postup

Při přípravě udonu začneme tím, že dáme vařit vodu na nudle. Nudle udon vaříme podle návodu, který je uveden na balení. Doba varu se liší dle značky, ale obecně platí, že nudle by po uvaření měly být spíš tužší než příliš měkké.
Zhruba na 10 minut namočíme houby shiitake do vody, aby zvláčněly, a křepelčí vejce uvaříme natvrdo.

Všechny zbývající suroviny začneme krájet na tenčí proužky a mezitím připravíme vývar: do studené vody přidáme houby shiitake, vývar dashi, cukr, sůl, sake i sojovou omáčku a jednoduše vše svaříme.

Z vývaru vyjmeme houby, které také nakrájíme na plátky. Vajíčka oloupeme na přepůlíme.

Nyní tedy máme uvařené nudle udon, připravený vývar a ostatní ingredience nakrájené.

A je hotovo! Do misky s jednou porcí nudlí přidáme 1/4 l vývaru a nahoru navrstvíme zbývající suroviny - syrový nakrájený pórek a jarní cibulku, nakrájené smažené tofu, nakrájené uvařené houby a jedno přepůlené křepelčí vejce.

Servírujeme ideálně v typické japonské misce s jídelními hůlkami.