Vývar Dashi

Hlavní jídla 30 minut Obtížnost 1 Porcí 5

Ingredience

Co potřebujete doma

Stačí běžné kuchyňské potřeby

O receptu

Vývar dashi je základem většiny japonských polévek a omáček. Dá se koupit instantní (Dashi no moto), ale čerstvě udělaný je samozřejmě nejlepší. Typickými pokrmy, ve kterých je vývar dashi nezbytný, jsou například polévky miso, udon, oden, omáčky k nudlím, omáčky k tempuře... Lze v podstatě říci, že jakákoliv originální japonská polévka i omáčka dashi obsahuje. Hotový vývar uskladníme v uzavřené nádobě buď v chladničce (pokud ho plánujeme spotřebovat v kratším termínu) nebo v mrazáku.

Postup

Pro přípravu vlastního vývaru dashi si přiravíme sušenou řasu kombu, hrst sušeného tuňáka Katsuobushi a 1 litr studené vody.

Sušenou mořskou řasu nalámeme na menší kousky a dáme do hrnce se studenou vodou. Vaříme zhruba půl hodiny. Po půl hodině řasu z vody vyjmeme a vložíme místo ní do vody hoblinky Katsuobushi. Necháme jen projít varem a stáhneme z plotny.

Vývar scedíme přes plátýnko či cedník a rovnou použijeme do zvoleného pokrmu, nebo po vychladnutí uskladníme v chladničce či mrazničce.